-Det sa pang. Det var revolusjon i hodet. Det var så ubeskrivelig grensesprengende. Helt vanvittig vilt. Han strekker seg bakover i sofaen. Folder hendene bak hodet, og smiler. Mats Aronsen, sjef for Canal Street, forteller om sitt første møte med jazz. Året var 1973. Stedet var Kongsberg. Han var 18 år. Det var da Jimi Hendrix og Janis Joplin fikk selskap av Jan Garbarek i platehylla på gutterommet. Livet ble aldri det samme igjen. 

 

FUGLEELSKEREN Han fortsatte med å lete etter grensesprengende musikk. Først i Forumfestivalen i Arendal på 70- og 80-tallet. Nå som den eneste ansatte i jazz – og bluesfestivalen Canal Street. - Men jeg ser på fugler også. Jeg har alltid vært utrolig fascinert av fugler. De er som damer – fantastisk vakre og flyktige, sier Mats. Han rufser til de ferdigrufsete krøllene, og fortsetter. - Når jeg har anledning drar jeg med en kikkert og ser på dem.
Fuglene altså. Han ser på vandrefalkens voldsomme og skyraske bevegelser som ikke alle klarer å oppdage. Rødstrupen i hagen som liker seg hos mennesker.

Akkurat som fugler, har musikk også mange aspekter. Og så gir det deg mulighet for å drømme, fly. 

20 ÅRSJUBILEUM Mats har fulgt drømmen. Til sommeren feirer festivalen 20 år. Men det betyr ikke at det blir en mimrefestival av den grunn. - Nei, det blir litt ny pop. Sondre Justad. I tillegg til mye bra jazz. Men jeg kan ikke gi deg alle navnene ennå, det har jeg ikke lov til. Men vi skal ha to scener i Pollen. En på vannet og en annen på land, forteller Mats.
SKAPER OPPLEVELSER Canal Street skal være musikk, mennesker og magi. Musikk i nye omgivelser. Naturen tar del i konsertopplevelsen. En måke som lander rett foran vokalisten på Fyrkonserten, er også med på å farge konserten. Det er denne transformasjonen Mats liker så godt. At byen brukes på en annen måte. At folk opplever stedene på nye måter, enten de er på en familiekonsert på Buøy strand eller på Arendal kirkegård.

 

Foreløpig artistslipp 27.- 30.juli: Elephant9 med Terje Rypdal, Megalodon Collective, CC Cowboys, Lars Winnerbäck, Sondre Justad. Les mer på http://canalstreet.no 

 

FAKTA:
Navn
: Mats Aronsen
Alder: 60
Oppvokst: Arendal
Hører ikke på: Dansemusikk. Korsang.
Lenge hørte jeg ikke på country, men
nå har jeg blitt litt glad i det.
Hører på: Pop og house. Ting som er
bra å danse til. Men mest på jazz og rock
Deltar ikke i: Politikk.
Aktiv i: Turn – og fotballpappa til to
jenter på 10 og 12. Var med å starte
Arendal kulturforum i 2013 for å vise
betydningen av kulturlivet som by
– og samfunnsaktør i Arendal.
Tror på: At de tomme lokalene og
området rundt Torvet blir Arendals
kule bydel, med mange interessante
butikker og kanskje barer, om noen år.
Største konsertminne: Kaizers på Heftingsdalen,
Santana i Danmark, Garbarek
på Kongsberg, Gary Moore
på Canal Street