Her lærer de å bruke naturen, sier Linda Dagestad Øygarden som eier de fem Soria Moria barnehagene i Arendal, og parkerer bilen ved Eydehavnbarnehagen – den største barnehagen med 870 kvadratmeter inneareal og stor uteplass i tilknytning til skog.
Innenfor tømmergjerdene åpenbarer det seg en kupert plass med klatretrær, fjell, stubber, geiter, høns, små gule kyllinger og små barn med store smil. Ikke en eneste huske, sykkel eller ball å spore her i gården.

LEKER MED DYRENE
- Vil dere se på geitene, spør Adrian (5) og Wilhelm (5) og viser vei til de to geitene bak et gjerde. - Hi, hi, det kiler! Geita slikker dem på hendene på jakt etter gulrotbiter. Dyra brukes som et pedagogisk verktøy for barnas læring av samspill og empati og er i høyeste grad en kilde til glede, undring og filosofi.

Litt bortenfor sitter to gutter i toppen av et tre og prater uanfektet av hva som skjer der nede på bakken.

NATURENS LEKER
Barna finner leker som ikke er leker, men s om er ting å leke med. De bruker fantasien når de lager seg en lekekrok ute mellom en bjørk og en gammel furu. Gleden ved å klemme jorda sammen i de små hendene. Samle, sortere og lage mønstre og former av fine høstblader. Jakte på fine skjell i det kalde vannet i strandkanten en regntung høstdag. Naturen er full av leker og Linda er opptatt av at vi må tilrettelegge for den naturlige nysgjerrigheten til barn, hvor fantasien deres ikke setter grenser.

I FRILUFT
Det er ikke tilfeldigheten som råder når Linda har planlagt hvor barnehagene skal ligge. Tomtene er unike og de er valgt for å berøre barnas sanser. Friluft er i fokus. Alle barnehagene har enten tilknytning til sjø eller skog, og er ute på tur flere ganger i uken i skogen, i båt eller i egen buss. Men de er ikke bare ute. Inne er den estetiske dimensjon også gjennomtenkt både i farger og interiør, og det pågår også aktiviteter tett knyttet opp til sansene.
Hvem kan være i dårlig humør når de blir møtt av lukten av nybakt brød hver morgen? Hvem lar være å smake på maten de selv har vært med på å så, høste og lage?

I TRYGGE OMGIVELSER
- Vi tror veldig på at omgivelsene påvirker oss. Derfor er det viktig å være i omgivelser som beriker oss sansemessig. Jeg er opptatt av hva som stimulerer oss når vi kommer inn i et rom, sier Linda, som samtidig håper og tror at barnehagen er med på å sette spor hos barna, spor som blir til stier de kan bruke senere i livet når de vil nå fram til andre mennesker.