Bildetekst: Muhammed, Bilal, Jawad, I nzamamullhaq, Esfandyar og Izatullah har mye å lære på kjøkkenet.
Nå kan de i alle fall tilberede fisk på to ulike måter, og sette i sammen en eplekake til dessert.

 

Du må spise fisk. Hvis ikke får du struma! En av guttene har bare forsynt seg med poteter og Sandefjordsmør. Fisk er for mange av dem som kommer fra de afghanske fjellene en ukjent matrett. Men nå bor de i Norge. Og skal ordne både livet og maten sin selv. Naturlig nok kommer ikke den sunneste maten i første rekke.


- Si til ham at han må spise det, sier Benedikte Nilsen, leder av asylmottaket på Hove, til en av guttene som snakker best norsk. Hun synes ikke det skader med litt ekstra næringskunnskap nå som de bor, kjøper inn og lager maten sin selv ute i brakkelivet på Hove. De fleste av dem har aldri laget mat før - ikke helt uvanlig en norsk tenåring. Det er derfor Clarion Hotel Tyholmen har invitert seks av de unge guttene fra Afghanistan, sammen med seks elever fra Steinerskolen til hotellets kjøkken for å lære dem å lage mer enn ris, stekt egg og pasta med ketchup.
TAR ANSVAR - Disse guttene trengte å lære å lage mat. Og vi ønsker å fronte vårt samfunnsansvar. Vi har tidligere invitert eldre på kaffe, og arrangerer gaveinnsamling til trengende. Og nå altså matopplæring for unge asylsøkere, sier Tore Jørgensen, Hotell Direktør ved Clarion Hotel Tyholmen, som samtidig har invitert den muntre sykehusklovnen Bolla Bensin til å løse opp stemningen.


- Vi sykehusklovner gir folk et pusterom i hverdagen. Vi skal ikke være sirkusklovn, men prate og henge med dem, og være der for dem. Og jeg tror de kidsa fra Steinerskolen også syntes det var ålreit å treffe dem, sier sykehusklovn Silje Eide, med artistnavnet Bolla Bensin.

 

RIMELIG

Hotelldirektøren synes det er fantastisk å se gleden hos de unge guttene når får være her sammen med to proffe kokker som lærer dem å trekke torsk, steke torsk, vispe Sandefjordsmør og blande sammen en eplekakedeig til dessert. En stor kontrast til hva de ellers lager på kjøkkenet de disponerer i asylmottaket. Nå er meningen at de skal ta med seg oppskriftene tilbake, og vise de andre guttene hvordan de kan lage sunn mat for en billig penge.


Fisk og eplekake er ikke spesielt kostbart å lage. Med en fiskestang kan du fiske selv, og epler kan du plukke gratis i mange hager. Det enkle er ofte det beste.

 

LOKALT ANSVAR

Clarion Hotel Tyholmen er opptatt av å være en ansvarlig nabo og aktør i Arendal by. De har derfor utarbeidet en egen «samfunns ansvar-kalender» for Arendal kommune. Hver måned blir det gjort et hyggelig tiltak for bl.a. hjemløse, syke, frivillige, eldre, strandlinje, eldre og unge i Arendal.
Et «enslig juletre» er bl.a. satt opp i lobbyen på Clarion Hotel Tyholmen. I løpet av desember håper hotellet at treet blir fylt med gaver fra ansatte og Arendals befolkning som hotellet gir til familier som trenger det gjennom Østre Agder Krisesenter i Arendal. Nordic Choice Hotels gir i tillegg 10 kroner til UNICEF sitt arbeid med beskyttelse av barn for hver gave som samles inn.


Dette er fjerde året på rad hotellet samler inn julegaver til krisesenteret i Arendal. Det ensomme juletreet har blitt en like viktig del av jula på Clarion Hotel Tyholmen som pepperkaker og gløgg. I fjor kom det inn 450 gaver. Hotellet håper selvsagt å slå fjorårets rekord i år. Det koster så lite, men vil bety mye.

 

SYKEHUSKLOVNENE 

Sykehusklovnene hadde sin spede oppstart i 2001 med gründer Tove Karoliussen og hennes klovn Beate Kræsj Pling. I dag er vi en ideell organisasjon med 25 profesjonelle skuespillere/klovner tilknyttet organisasjonen. Sykehusklovnene driftes på søknads- og gavemidler. Daglig leder er Kristin Zachariassen, kunstnerisk leder er Elisabeth Helland Larsen og styreleder er Geir Lippestad.Clarion Hotel Tyholmen gir for øvrig gratis rom til Sykehusklovnene mens de er i byen for å spre glede for barn og unge på Sørlandet Sykehus Arendal.