Det er nesten så de kan gjøre vann til vin. Men bare nesten. Det ermer i retning av prestens siste ord at fra jord er du kommet, til jord skal du bli. Agder Renovasjon sørger for at ting går i sirkel. At metallboksen du kaster blir til ny metall, og at plast en fra kyllingfiletene blir sendt til Tyskland for å videreforedles til plastpellets som igjen blir brukt i industrien som lager fleecejakker og plastprodukter.

Er det så viktig å sortere? Blir det virkelig resirkulert? Når Hilde Hvoslef, avdelingsleder ved Agder Renovasjon hører slike kommentarer, inviterer hun opp til Heftingsdalen for en omvisning på anlegget. Blir du enda ikke overbevist om at du skal sortere søpla, har du gått med lukkede øyne.

LEVERER RÅVARER

Det du kaster hjemme i søppelbøtta,kommer til verdi når det kommer til Agder Renovasjon i Heftingsdalen. Avfallet inngår i et kretsløp. Det skal lønne seg å bruke ting om igjen. Sirkulær økonomi er bærekraftig.

Oversatt til norsk – det du kaster er en ressurs, om du kaster det riktig. Søppeldynga er for lengst tatt ut av vokabularet. Heftingsdalen er leverandører av råvarer. Ikke mottakere av søppel.

Det er ikke lenger sånn at stanken slår i mot deg når du åpner bildøra for å kaste skrot og gammel plank i containerne på Heftingsdalen.Heldigvis er det ikke nytt for de fleste at retursystemet fungerer. Da hadde ikke folk kommet tilbake gang på gang for å hente kompostjord fra behandlet matavfall - og klær, hagemøbler og campingsett fra gjenbruksbutikken rett ved siden av der folk dumper fine, brukelige ting i containerne.

TURISTER FINNER VEIEN

- Men vi har ikke lov til å ta opp ting fra containerne for så å selge dem i butikken. Det hender derfor at vi spør de som kaster, om deter noe som kan selges i gjenbruksbutikken istedet, sier Hilde Hvoslef, avdelingsleder.

- Vi har faste kunder her som gjerne kommer hver dag, opptil flere ganger om dagen, for å gjøre et kupp, tilføyer Beate Kjenndalen, som er ansatt i butikken som har eksistert siden 2007, da de ansatte på Heftingsdalen så hvor mange fine ting som ble dumpet.

Utstyr til dyr og komfyrer er det som fortest blir solgt. Står det for lenge i butikken, senker de bare prisen, og vips så blir det mer attraktivt. Sommersesongen er ofte den beste.Da finner både turister og en og annen kjendis veien opp hit for å lete etter skatter i bruktbutikken. En sommerdag omsatte de for 35.000 kroner. Den årlige omsetningen er på 2,5 millioner kroner. I et vare utsalg som selger saker og ting for en tier.

Uansett hva varene selges for, er det ren vinning for Agder Renovasjon – som igjen kan ha råd til å holde kostnadene lave og yte bedre service til brukerne.

REDESIGN I SKOLEN

Miljø – og gjenbruksholdninger er noe Agder Renovasjon er opptatt av å kommunisere ut. At vi kjøper alt for mye som vi ikke trenger– både mat, klær og møbler, kan komme andre til gode om vi er flinke til å resirkulere det.

- Folk er flinke til å levere til butikken. Men vi oppfordrer dem til å gi enda mer, i stedet for å dumpe det i containeren. Selv om det er skrot for noen, kan det være skatt for andre, sier Hilde.

Gjennom et samarbeid med skoler som har redesign som fag, har gamle møbler og klær fått sin renessanse. Skolene kommer opp i butikken og henter stoler og fat som de bruker på nye måter. Og elevene lærer at det som ved første øyekast ser ut som skrot, kanskje kan bli til noe med litt omdekorering og et par malingsstrøk. Holdningene de lærer her, gjør dem til mer bevisste forbrukere som tenker på miljøet. På fremtiden sin.

- Det får folk litt ut av sin egen boble. Vi er på rett vei med denne delingskulturen, sier Hilde, som selv er mer bevisst på hva hun kjøper når hun har sett hvilken utarming av ressurser en billig genser fra Asia gjør med jordsmonnet der.

MÅ VÆRE ENKELT

Det er ikke det at Agder Renovasjon skal være formanende. Men et visst oppdrageransvar har de. For det er ikke alltid så lett å sortere.Kildesorteringen startet for 18 år siden. Så begynte de å tømme restavfallet mer sjeldent, og folk forsto at grunnen til at søppeldunken deres rant over, var fordi de ikke sorterte godt nok. Enkelt og greit.

En kalender deles ut hvert år med informasjon om sorteringen – og gratiskuponger for levering av avfall. Blir det kostbart eller for komplisert, mister vi motivasjonen.

Fra høsten blir det nye dunker. Alle skal få fire beholdere hver. Mat, rest, glass/metall og papir. Det blir slutt på søppelsekker.

Det skal være trillende enkelt, bokstavelig talt. Dunkene har hjul, og kan plasseres bak garasjen om du vil.

TIL JORD SKAL DU BLI

Det er noe poetisk med at det du spiser blir til jord. Som du igjen kan hente og dyrke ny mat i kjøkkenhagen din. I fjor kjørte hele 6000 tilhengere med kompost jord ut av Heftingsdalen. 5500 tonn med jord.

Det blir fort utsolgt. Jørgen Hurvedal er hjernen bak komposten og kvalitetssikrer den etter mattilsynets retningslinjer. Ren matjord.Den beste jorda å dyrke i.-

Den er veldig næringsrik. Vi tilfører kalk, hage og parkavfall. Vi får veldig bra tilbakemelding på den, og har sett forskjell på at gress som er sådd på denne har blitt mye grønnere enn på annet jordunderlag, sierJørgen Hurvedal som er hjernen bak komposten og kvalitetssikrer den etter mattilsynets retningslinjer.

De har til og med laget sin egen kjøkkenhage på Heftingsdalen med jord fra matavfallet.Salaten spiser de til lunsj.

- Om folk blir enda flinkere til å kaste matavfallet i riktig dunk, blir det enda mer jord. Det er stor etterspørsel på den, tilføyer Hilde.

Men restavfallet da? Hva skjer med det? - Dette blir kjørt til forbrenningsanlegget i Kristiansand der de lager strøm og fjernvarme til bedrifter og boliger ,informerer Hilde. Er du nå overbevist om at sortering avsøpla har noe for seg? Eller trenger du en omvisning?