Denne artikkelen er laget med støtte fra eiendomsutviklere i Kittelsbukt og Amfi Arena.

Noen byer leter i evigheter etter sin egen identitet. Det brukes årlig store ressurser i mange kommuner for å definere hvem man er, bygge omdømme og ikke minst - sette i gang viktig byplanlegging. Arendal har siden tidenes morgen hatt fordeler i form av rester fra en svulmende og historisk rikdom og byens strategiske, solrike og blå beliggenhet.

MED KULTURARVEN SOM MOTOR

Fra alle verdenshjørner snakkes det om å finne frem sin egenart - sin autensitet som by og sted. “Som destinasjon, må vi være troverdig, attraktiv og unik.” (Ref. VisitNorway.org.)

ARENDAL HAR NESTEN ALT!

"Noe av det som nå gjenstår er å grave opp kanalene", sier leder i Kanalselskapet, Céline Thommesen. Hun fortsetter grav alvorlig: “Det er nesten ikke til å begripe at vi fortsatt skjuler noe av det mest magnetiske Arendal noensinne har hatt; nemlig tilgang på blått vann nær der vi befinner oss. Tenk på alt hva flere hundre meter vannkant og en frodig, blå park kan invitere til... i indre bykjerne”, sier kanalentusiasten Thommesen videre.

Under asfalt, brostein og betong ligger fortsatt flertallet av kanalsteinene inntakt og bare venter på å se dagens lys igjen. Arendalittene var i sin tid unormalt utålmodige etter å gi plass til alle fremkomstmidler og biler i byen. Den valgte metode var å fylle kanalene med rester fra bybrannene i 1863 og 1868, og sand fra naturperlen Hove, på Tromøy.

FLERTALLET ØNSKER Å GRAVE OPP!

Dette byutviklingsprosjektet er ett av Norges eldste. Store (og gode) avgjørelser tar ofte tid. Kanalselskapet, en ideell organisasjon, ble i 1990 dannet for å sette graving av kanaler på dagsorden hos politikere og i kommunen.

I over 25 år har Kanalselskapet, med sine flere tusen støttemedlemmer, jobbet iherdig. I 2014 utførte fylkesavisen Agderposten en fri og uavhengig undersøkelse. Resultatet er nå et flertall hos folket og et flertall politisk for å grave opp kanalene! Så hva venter byen på?

DEN SOM VENTER PÅ NOE GODT

For at det skal bli kanaler innen byjubileet i 2023 trenger Arendal et snarlig politisk positivt vedtak: - Arendal vil ha kanaler!

KANALER ER GJENNOMFØRBART

Kommunen satt i førersetet i et forprosjekt og kanalen ble visualisert av Asplan Viak. Axis har laget 3D-animasjon fra dette arbeidet. I alle år siden forprosjektet (1995) har Kanalselskapet oppdatert finaniseringsplanen slik at det til enhver tid er oversiktlig hva en kanal kan koste. Pris pr 2016: ca 85 mill.

Hvordan kanalen bør se ut til slutt; det er opp til deg og Arendal kommune. Start å drømme!

SLIK KAN DU BIDRA OG STØTTE SAKEN

  • Du kan fortelle Arendals politikere at du også ønsker at byen graver opp kanalene før 2023.
  • Du kan synliggjøre din støtte ved å melde deg som gratis støttemedlem på kanalselskapet.no
  • Du kan bidra med midler til organisasjonens arbeid for å få et vedtak i kanalsaken, og/eller midler til å grave og bygge selve kanalene.

Din støtte er svært viktig!