Gateentreprenørene - faglig og sosial læringsarena

I begynnelsen av juni skulle Daniel Andersen (21) på et møte på NAV. Nå orket han ikke mer. Tromøygutten trengte hjelp til å fylle dagene med innhold. Positivt innhold. Og til å få en struktur i hverdagen sin.

—Jeg har ikke gjort noe siden jeg var 17 år og nå i juni fikk jeg tilbud om et arbeidstreningskurs. Hadde nok ikke hørt veldig mye positivt om sånne kurs, men da jeg kom på møte fortalte veilederen min at han hadde noe annet som kanskje kunne passe for meg. Det het "Gateentreprenørene" og jeg gikk med på å høre litt mer om hva dette var for noe. Var ikke så veldig positivt innstilt, akkurat. Men, bare noen få dager etterpå var jeg i gang, og dette er jo bare knallbra, forteller han.

—Drømmen min er vel kanskje å leve av musikk, men nå må jeg jo ha beina i bakken også, ler Daniel.

Nå har han base på Kilden tre dager i uken sammen med 11 andre ungdommer i alderen 20-30 år. De er nå i full sving med å lage sin egen bedrift. Fokuset er lagt på hvordan ungdommene kan se nye muligheter og finne ut hva man kan gjøre, samtidig som man blir gitt arbeidstrening i alt fra design, markedsføring, salg og regnskap.

—NAV sine regler sier at ungdommene kan få være med i prosjektet i 12 måneder og målet er at de innen den tid har funnet seg en jobb, forteller Merete Haslund, virksomhetsleder i Kirkens bymisjon.

Velkommen uansett hårfarge

Kevin Kvernvik (19) er også prosjektdeltaker. Han liker å kalle seg for "Wolfy". Men, denne våren har han kanskje blitt mer kjent som "han med det blå håret". Eller kanskje riktigere å si; kjent som han som ikke får seg jobb på grunn av det blå håret.

—Det første som ble sagt var at hit kan du komme med den hårfargen du vil. Det var for meg et stort vendepunkt og jeg ble veldig, veldig glad, forteller han.

Kevin har deltatt på mange jobbsøkerkurs og merker at dette er noe helt annet. Og han skryter. Veldig!

—Her får vi prate fritt, vi har det moro, vi lærer mestring, vi lærer å holde motet oppe og vi har en sosial arena. Han forteller om fantastiske dager i Klatreparken på Hove og på kurs hos Tone-Pernille Sivertsen og Gunn Eggebø i regi av Mindline. Her har de lært om glede og nytte ved å samarbeide.

Merete Haslund er rørt over det hun hører, men skyter inn at dette ikke er noe latmannsliv og presiserer at det er beinhard jobbing. Både i forhold til roller, oppgaver og forventninger.

Det skal skapes. Og det skal læres. I prosjektet ”Gateentreprenørene” ønsker Kirkens Bymisjon å få ungdom ut i jobb.

Det er en faglig og sosial læringsarena hvor barrierer skal brytes og gjennom sosialt entreprenørskap ønsker man å kartlegge hva ungdommene faktisk ønsker å jobbe med. Samt å bidra til at drømmen går i oppfyllelse.

For et drøyt år siden begynte Merete Haslund i stillingen, og med seg på laget har hun nå fått prosjektkoordinator Bente Bergseth, fra Stine Sofies Stiftelse, og Terje Belland fra Aker Sollution, som prosjektleder.

—Det er helt fantastisk hvordan vi drar dette lasset sammen og hvordan vi som team utfyller hverandre, forteller trioen. Bergseth har bakgrunn som karriereveileder og coach og Belland kommer har jobbet innen drilling, men er utdannet økonom. Selv er Haslund utdannet lærer og har også jobbet mye innen underholdningsbransjen.

At de ser ungdommene innen fra og ut er det ingen tvil om. Heller ikke at det har vært beinhard jobbing og søvnløse netter. Samtidig legges det ikke skjul på at det er spesielt krevende å jobbe i en ideell organisasjon. Det skal utrettes mye innenfor et lite budsjett og man er avhengig av frivillige, samt godvilje fra det offentlige og det private. Det har de bevist at de kan og nå som de er over i drift er ting virkelig i gang med å løsne.

Dyrker grønn arbeidstrening

I tillegg har Gateentreprenørene en gren til i prosjektet. Bokstavelig talt! Og det heter "Dyrk"! Jon Ramsvatn har stilt 8 mål jord til disposisjon på Bjellandstrand på Tromøy, han er her prosjektleder hvor målet er integrering å få innvandrere til å lære å dyrke og foredle mat. Selv har han bakgrunn som gartner og økonom og han har helt klart mye å bidra med. Arbeids- og intergreringsdepartementet har også klokketro på prosjektet og har bidratt med prosjektmidler.

—Ja, målet er rett og slett å få opp interessen for dyrkningsfaget, sier han. Ramsvatn legger heller ikke skjul på at de har mye å tilføre hverandre på tross av
kulturforskjeller. I dag har han elever fra Nepal, Somalia, Kurdistan og Syria.

Kirana Nepali (25) kom til Norge for 3 år siden. Da var kjærligheten som tok henne hit, men hverdagen ble fort vanskelig.

—Jeg var så lei meg. Jeg kom til Norge som gravid og ble værende hjemme alene med babyen min, da mannen min jobbet mye. Jeg hadde ikke noe sosialt liv, det kom ingen naboer på besøk og jeg hadde ingen venner.

I 26 måneder var det sånn.

Kirana var så deprimert at hun ble syk av det. Kirkens bymisjon, som også driver "Åpen barnehage" fikk kontakt med henne og de forsto fort hun var flink til å lage mat. De fikk henne med på prosjektet Dyrk og sammen med de andre deltakerne har hun nå sådd alt fra squash, aubergin, mais, agurkurter(!), rødbeter, blomster, solsikker, persille og løk. For å nevne noe.

Det skal vannes, lukes, klippes og såes. Her inngår også alt fra å lære kalkulering, regnskap og økonomi, samt at man ønsker å fange interessen hos deltakerne for videre utdannelse innen næringen.

Og livet til Kirana har igjen fått en mening.

Utvikler eget mat- og juicingkonsept

Målet – og håpet – er at det som nå blir dyrket på Bjellandstrand skal bli å få kjøpt flere steder i Arendal. Og en ting som er helt klart er at det i hvert fall vil bli solgt av ungdommene som jobber på Kilden. Og forhåpentligvis klarer de også å finne andre distribusjonskanaler.

Men, det er ikke kun dette ungdommene på Kilden har å tilby kundene sine. Her skal nå Design kokken Britt Elisabeth Fossdal utvikle et konsept rundt mat og juicing. Og alt fra interiør, sanser, design, merkevarebygging og salg skal fokuseres på. Produktene blir introdusert under Arendalsuka.

I Kirkens Bymisjon er det plass til alle – og trenger du en mer meningsfylt hverdag, så må du ta kontakt med dem!