Marinko Kurtivic: HVORFOR JEG ER TRENER

Det var en gang en som sa til meg, om jeg ikke hadde lyst til å gå på jobb, så var det på tide å finne noe annet å jobbe med. Jeg har vært så heldig at jeg har kunnet ha min hobby som levebrød. Det er jeg veldig takknemlig for. Jeg har lyst til å gå på jobb – mitt arbeid er min inspirasjon.

Som trener og leder er det viktig å se seg selv i speilet. Det er like viktig i næringslivet som i sport: Du må selv ha en oppfatning om hvordan du er som menneske. Hvilke verdier står du for? Det kan sammenlignes med at man bygger ett hus uten at grunnen er sikret. Etter en stund kan man da komme i en situasjon der grunnen sprekker, og dette fører til store ødeleggelser. Man må sørge før det rette fundamentet. Jobbe med sine verdier, overbevisninger og holdninger.

Jeg har stilt meg følgende spørsmål: Hva er mine verdier? Hva er min grunnholdning – de holdninger som viser seg i min daglige adferd og mine vaner? Hvilke overbevisninger har jeg, og er de positive? Inspirer mine overbevisninger meg eller hemmer de meg? Det krever tid til å forholde sig til disse spørsmål, da våre verdier, holdninger og overbevisninger. Samarbeid over klubbgrensene skal gi fremtidige toppspillere lever i den emosjonelle ubevisste delen av hjernen. For mange mennesker er det derfor dessverre et faktum at man «stivner til»: Sånn er det, og det jeg står før er det riktige. Min overbevisning er at jeg blir en bedre trener om jeg stadig vender blikket innover, og finner ut hvordan mine verdier, holdninger og overbevisninger kan guide meg i mitt daglige arbeid.

Å kjenne sine verdier er en gave. Det hjelper en å finne ut hva det er man ønsker, og hva som motiverer. Da forklarer dette hvorfor man oppfører seg og responderer som man gjør. Når man kjenner sine verdier og vet hva som er viktig for seg, er man i stand til å fokusere. Da gjør man det som viktig, og bruker ikke tid på ting eller aktiviteter som ikke prioriteres høyt.

Mennesker blir alt for bundet av hva de føler andre mener de burde gjøre, istedenfor å gjøre det som de selv oppriktig har lyst til. Om man er lojal til sine verdier gir det på en måte en slags frihet.

Mine viktigste verdier er:

  • Å være ærlig
  • Å være rettferdig
  • Å være disiplinert
  • Å være sterk og utholdende
  • Å vise samhold

Som trener for et lag er man 100 % «på», og det er min klare oppfatning at man skal være autentisk på den måten man agerer. Sett ut fra mine livsverdier, mener jeg at en av de viktigste er å være ærlig. Selv om det kan være en vanskelig situasjon, er det bedre å fortelle en spiller hvorfor han eller hun ikke er tatt ut til kamp, istedenfor å komme med rekke bortforklaringer.

Selv om man som leder skal beherske «helikopterblikket» og ha oversikt, er det like viktig å være nærværende og til stede for den enkelte spiller.

Hvis man reagerer uærlig og ikke er til stede, blir man snart gjennomskuet, og får ikke det optimale ut fra den enkelte spillere. En av de grunnleggende forutsetningene for å være en god trener, er at man liker å jobbe med mennesker, og det fascinerer meg...

TOPPTRENEREN I SØR AMFI

Marinko Kurtovic er i sin tredje sesong trener i klubben som har blitt Norges beste.

Marinko er opprinnelig fra Split i Kroatia, men vokste opp i Malmø, og ble håndballkeeper 14 år gammel. Han debuterte som 18-åring i svensk eliteserie for Olympic Viking i Helsingborg. På en tid det svenske håndballandslaget var blant de beste i verden ble Marinko profesjonell håndballspiller i Spania. Etter proffeventyret ble han hentet til Sandefjord av trener Gunnar Pettersen. I Norge har Marinko markert seg både som eliteseriespiller og trener. Han ledet Drammen til seriegull og cupfinale, Runar til semifinale i europeiske Challenge Cup og bronse i eliteserien. Treneren har sølv i serien med Stavanger, og eliteseriebronse med Vestli. ØIF har en ny og spennende arena, men det viktigste for meg er at klubben er i utvikling og tenker nytt mht. organisasjon og sportslig satsning, fastslår Marinko.

TRENING = KAMP

Jeg er en kontrollfreak som følger spillerne hele tiden, innrømmer treneren som gjennomfører mye mengdetrening. Det skal mange timers innsats til om man skal bli god. Marinko benekter påstanden om at mye trening skjer uten ball. Ballen må være med, fastslår mannen som ønsker en moderne håndball med modell fra tyske toppklubber. Kort fortalt: Finn raskeste vei til mål. Moderne, effektiv håndball krever en bred tropp av fantastisk godt trent spillere. Håndballspillet skjer langs en tidslinje. Det som har skjedd har skjedd. Spillerne må hele tiden tenke fremover, på omstilling: Tenke på nytt angrep. Marinko ønsker like høyt tempo på trening som i kamp. Det er jo kamp man trener på…

VEIEN FREMOVER

I dag er ØIF Arendal Norges beste håndballag på herresiden, trent av en av landets beste trenere. Marinko setter stor pris på samarbeidet med klubbens ledelse, sponsorer og støtteapparat, og berømmer lagets spillere som klarer å kombinere heltidsarbeid, utdannelse og familieliv med håndballspill på toppnivå. For å komme videre og etablere seg på høyt nivå i Europa og Champions League, må klubben bli enda mer profesjonell, fastslår realisten Marinko. Dagens budsjett må kanskje dobles. Marinko og ØIF Arendal har som visjon at spillerne blir kjøpt fri på formiddagen, og kan trene to økter om dagen. Som far til idrettstalentene Amanda og William, og med jobb på Wang Toppidrettsgymnas, kjenner han også betydningen av holdnings- og rekrutterinsarbeid. ØIF Arendal-treneren deltar regelmessig på treningene til klubbens G 16-lag.

Marinko Kurtovic har en viktig henstilling til breddeklubbene i sørlandsregionen. Spillere, trenere og ledere må samles på ØIF Arendals hjemmekamper:
FYLL TRIBUNEN PÅ SØR AMFI!

STØTTESPILLERE

Per Carsten Michelsen har vært sportslig leder i ØIF Arendal i fem år. Tidligere hadde han ansvaret for det populære båtracet Norwegian Grand Prix i Arendals skjærgård. Per Carsten forteller:

ØIF Arendals målsetning er å etablere klubben i toppen av norsk håndball, og bli et lag som jevnlig deltar i internasjonale europeiske turneringer, og sluttspill i Champions League. Sammen med andre av landets toppklubber arbeider klubben for å høyne nivået på håndballsporten nasjonalt, og bidra til at Norge får en bedre internasjonal ranking. Visjonen videre er å finne midler til å kjøpe spillerne fri til formiddagstrening, og muliggjøre to treningsøkter om dagen. Større sportslig satsing innebærer også økte midler til bl.a. medisinsk støtteapparat og reiseutgifter. En økning fra dagen 8 – 10 millioner kr til 15 mill. kr er en forutsetning. Damelaget Larvik HK har eksempelvis mellom 20 – 30 mill. i budsjett.

Per Carsten og ØIF Arendal er svært takknemlige og stolte for de 70 – 80 små og store sponsorer og støttespillere som er med ØIF Arendal i dag.

Uten disse gode samarbeidspartnerne hadde ØIF Arendals fantastiske sportslige opptur ikke vært mulig.

Topp håndballspill med ØIF Arendal er av de unike opplevelsene som gjør at innbyggere og tilreisende trives i regionen.

Dette kan føre til at flere ønsker å flytte hit, til fordel for næringsliv og arbeidsplasser. Flere små og store aktører er velkomne til å dele visjonen, og støtte ØIF Arendal. De vil bli tatt imot med åpne armer. Å sponse ØIF Arendal kan være en god investering, både på kort og lang sikt, anbefaler klubbens administrative leder Per Carsten Michelsen.