Toppbildet: Bokaktuelle Margareth Anker fra Tromøy foran et bilde av Roald Dahl (1916-1990).

3. september 2016 er det 100 år siden Roald Dahl kom til verden i Llandaff, Wales. Begge hans foreldre var norske, moren Sofie fra Oslo og faren Harald fra Sarpsborg, og navnet fikk Roald etter en av datidens store norske helter, polfareren Roald Amundsen.

Roald Dahl mistet som fireåring sin far, bare en måned etter at søsteren hadde dødd av blindtarmbetennelse.De påfølgende årene tilbrakte han sine sommerferier i Norge, først i mange år på Tjøme, og senere i livet i en årrekke på Sørlandet, nærmere bestemt på Fevik og stedets strandhotell.

Til tross for mannens tidlige bortgang valgte Sofie å bli boende i Storbritannia. Harald hadde vært overbevist om at landet hadde verdens beste skolesystem, og hans ønske var at Roald og hans søsken skulle få sin utdannelse der. Roald ble derfor i svært ung alder sendt på kostskole. Der, og også senere i skoletiden, led Roald av sterk hjemlengsel, noe bunkevis med brev til moren i ettertid har belyst.

Skoletidens opplevelser med streng disiplin og avstraffelser skulle sammen med farens og søsterens død prege Roalds oppvekst og ungdom, og mange mener at hans senere forfatterskap på flere måter kan speiles i disse tøffe erfaringene.

Ved utbruddet av andre verdenskrig var Roald først innrullert i hæren, men meldte seg etter kort tid til tjeneste i flyvåpenet, Royal Air Force. Her tjenestegjorde han frem til 1942 da flyet hans ble skutt ned. Skadene han pådro seg var etterhvert så alvorlige at han ble erklært tjenesteudyktig, og han ble sendt til Washington, USA som fly-attaché ved den britiske ambassaden. Her starter Roald Dahl sin forfatterkarriere og hans første publiserte arbeid, “Skutt ned over Libya”, kom på trykk i Saturday Evening Post 1.august 1942.

Siden den gang har Roald Dahl blitt en av etterkrigstidens mest leste forfattere.

Mange vil nikke gjenkjennende ved minnet av mannen med ullpleddet (som visstnok egentlig var en sovepose!) som annonserte den filmatiserte novellesamlingen “Tales of the Unexpected”, historier ispedd en god dose svart humor.

Men for de fleste er det som barnebokforfatter vi for alltid vil minnes Roald Dahl.

Heksene, Matilda, Den fantastiske Mikkel Rev, Danny og den store fasanjakten, Dustene, Store vennlige kjempe og Verdens største fersken er bare noen av bøkene fra hans eventyrlige bokverden for barn, ja faktisk for barn i alle aldre!

For ikke å glemme Charlie og sjokoladefabrikken som bringer oss tilbake til Strand Hotel Fevik og en formiddag i juni. I anledning utgivelsen av dette magasinet og 100-års jubileet hadde vi i samarbeid med hotellet invitert en klasse fra Vik skole til å høre litt mer om forfatteren Roald Dahl.

Vi allierte oss med den lokale forfatterinnen Margareth Anker fra Tromøy, som tok elevene med på en historisk og kulinarisk reise inn i forfatterens verden.

Med stor iver og entusiasme svarte elevene på spørsmål, og når de ble lest for, med sjokolade i munnen og øynene lukket, var det mange som var langt inne i Charlie og Willy Wonka sitt univers.

Seansen foregikk, som seg hør og bør, i Roald Dahl-baren. Her har hotellet viet hele rommet til bilder av forfatteren og holder på den måten minnet om ham svært levende.

Man har i tillegg laget en sommermeny med Dahl-inspirerte retter. Her finner du både Grøssende Georgs wienerpølser, Matildas kjøttboller og desserten Willy Wonka, så velbekomme!

Elevene fra Vik koste seg, som alle andre besøkende, på Strand Hotel Fevik.

Ute i den strålende hagen mot stranden og havet ble det etterhvert servert rødsaft og Purker” fra Baker Jørgensen. Ingen store protester ble registrert!

Vi takker personalet, denne gang representert ved Ann Eline, Lisbeth og Anja.Som alltid sitter vi igjen med en god følelse etter å ha besøkt hotellet på Fevik,mye på grunn av de fabelaktige omgivelsene, men også takket være blide og vennlige mennesker, som fører hotellet og dets historier inn i spennende landskap og forhåpentligvis mot nye og eventyrlige epoker!