- Har dere husket å gjøre sånn i dag ? Mannen vrikker hoftene fra side til side mens han synger ”Bæ, bæ lille lam.”

- Og har dere husket å gjøre sånn i dag, sier han og skyver hoftene frem og tilbake.

- Kanskje sammen med noen til og med, sier han og ler høyt mot de himmelfalne uttrykkene fra damene som står rundt ham.

Mannen heter Eldrup Andreas Hansen, og er frivillig trimgeneral i frivilligsentralen. Hver torsdag får han damene til å vrikke på rompa på Kilden.

Torsdagstrimmen er bare ett av tilbudene frivillige drar i gang på sentralen.

ELROBIC

—Vi kaller det Elrobic. Det står for energi, liv og aerobics, sier Anne Cantero, daglig leder ved Tyholmen frivilligsentral, og nikker mot Eldrup Andreas Hansen.Hun leder sentralen som er en lokalt forankret møteplassen for alle som vil drive med frivillighet. Uansett alder. Her kan du finne frivillige som kan bidra til mye forskjellig. Det er bare fantasien som setter grenser.

—Fra februar ble vi en frivilligsentral. Det betyr at samtidig som vi skal ta vare på det som har vært her på eldresenteret, så bygger vi opp noe nytt med denne sentralen, sier den daglige lederen, som kaller det en nærmiljøsentral.

I tillegg til denne på Tyholmen, finnes det slike frivilligsentraler/nærmiljøsentraler også på Tromøy, Hisøy og på Eydehavn.

SAMLER FRIVILLIGHETEN

Alt av frivillig arbeid kan i prinsippet delegeres herfra. Jobben til styreleder Per Filseth er å få inn flere frivillige organisasjoner, politiske partier og privatpersoner på huset. De har også en egen facebookside. For å henvende seg til de yngre. Jobben de frivillige gjør, bidrar til å gjøre samfunnet bedre. For kommunen er det en fin lagspiller.

—Vi samarbeider med kommunen. Vi skal være et tillegg til dem, presiserer styrelederen.

14 lokale organisasjoner er derfor med nå som medlemmer av Tyholmen frivilligsentral: LHL, Marialosjen, Fremskrittspartiet, Rebekkalogen avd. Kaprifol, Rebekkalogen avd. Fortuna, Birgittaforeningen, Kristelige folkeparti, Arendal Senior Høyre, Arendal Sanitetsforening, Foreningen Norden, Arendal Voksenopplæring, Arendal Arbeiderparti, Nasjonalforeningen Arendal Demensforening og Polonia Norweska Arendal.

TIDENE ENDRER SEG

—Se her, sånn var det her før, sier Anne Cantero, og blar gjennom årboka til frivilligsentralen som startet opp i 1968, i huset der T5 er nå – Teaterplassen 5. Da var den organisert under helse- og velferdsetaten. Her kunne du få hjelp med selvangivelsen, få brakt mat hjem til deg, målt trykket i øynene og fått deg et bad på Frivilligsentralen. I tillegg til et godt og næringsrikt måltid.

Helt frem til februar i år, var det kun eldre som brukte det ærverdige huset som er fredet og eid av Arendal kommune, og er et av de eldste husene i Arendal. Huset ble oppført som privat av Thomas Ellefsen i 1639 og var i privat eie frem til 1807. 1810–1932 var det Tollbod og ble til et senter for eldre i 1972. Nå har det blitt en sentral for alle. Et sosialt og kulturelt tilbud. Med sunn, hjemmelaget mat i sentrum.

SKAL IKKE TULLE MED MATEN

Når vi går inn døra til Tyholmen Frivilligsentral, siver lukten av nybakt brød ut fra kjøkkenet. Et fat med fyrstekake står på et bord. Ved siden av står husmor Kirsten Risnes og tørker hendene på forkledet.

—Mange sier dette er deres andre hjem, sier Kirsten, som er kokke på huset.

Hun er fast ansatt for å servere næringsrik mat til eldre som forhåpentligvis spiser litt mer når de spiser i hyggelige omgivelser sammen med andre. En ulønnet assistent som er utplassert fra Arendal Voksenopplæring hjelper til en dag i uken. Vasker og rydder, kutter opp grønnsaker til middagen. Maten som serveres er tradisjonell husmannskost.

Til priser du ikke kommer under om du lager det hjemme. Svinestek, koteletter, fiskesuppe, pir – og grøt på fredager. Menyen skal du ikke tulle for mye med.

—Jeg prøvde meg en gang på asiatiske kålruller, men det ble med den gangen. De vil ha tradisjonell mat. Det skal smake som mammas, sier Kirsten og smiler.

SENTRALENS HJERTE

Kjøkkenet er frivilligsentralens hjerte. Og om kjøkkenet er hjertet, er det husmor Kirsten som sørger for at det pulserer. Tre dager i uka, i 10 år, har hun stått ved grytene her på kjøkkenet hvor alt blir laget fra bunnen av. Halvfabrikata eller kjøpebrød er fremmedord. Her tryller hun frem de beste retter, brød og kaker, og fyller fryseren full.

I fjor var 1199 personer innom på middag.

—Middagen som serveres er og blir en viktig del av huset her. Det å møtes rundt et godt måltid. Dette skal være en møteplass, og en motvekt til isolasjon og ensomhet som mange opplever, sier Anne Cantero.

ØNSKER FLERE FRIVILLIGE

Problemet er at mange ikke vet om dette huset. Døren er på baksiden, vendt ut mot Galtesund, og den er derfor ikke lett å se ved første øyekast fra Pollen. Dørstokken kan også være høy om du aldri har vært der før. Anne hadde derfor ønsket seg frivillige som kan følge eldre som ikke har vært der før, ned til huset, og introdusere dem for de tilbudene som finnes der. For det finnes både strikkekafé, konserter og andre sosiale aktiviteter. I tillegg til den gode middagen.

Om noen har noen aktiviteter de ønsker å bidra med ved sentralen, eller om noen har litt ekstra tid til å bidra litt, er sentralen takknemlig for all hjelp. Mange pensjonister er flinke til å bidra, men også den yngre garde hjelper til. Sentralen samarbeider med Sam Eyde videregående skole, og har derfor hatt 18 årige Jim på besøk omtrent hver torsdag for å hjelpe til med mobiler, nettbrett og internettbruk. Han trivdes så godt at han likegodt fortsatte som frivillig etter at skolens hjelpeprogram var avsluttet.

VIND I HÅRET, ADRENALIN I ÅRENE

Det er også musikere som kommer innom og spiller litt til maten. Andre stiller opp med biler for å transportere eldre på tur. Sentralen holder også kurs for de som ønsker å være aktivitetsvenn for demente. Og om du liker å sykle – og synes det er hyggelig med noen passasjerer, kan du melde deg som sykkelpilot til de spesialdesignede, elektriske rickshawsyklene og sørge for at eldre sykehjemsbeboere får vind i håret og adrenalin i blodet.

—Vi er også åpne for andre ideer og tilbud, sier Anne, som mener at Tyholmen Frivilligsentral er et sosialt og kulturelt tilbud til alle som også gir en helsegevinst til samfunnet fordi det forhindrer ensomhet og gir livsglede i hverdagen.