Hele Arendals utfartsted ligger på den andre siden av broa. Utover mot havet. Der hvor trærne år etter år har bøyd seg for vinterstormen. Der hvor barna mener de kan skimte Danmark om de ser veldig lenge utover horisonten. Der du kan hoppe i de største bølgene fra Skagerrak. Og klatre til topps i et krøllete tre. Tromøy. Sørlandets største øy er hele Arendals friluftsområde. Men for alle de 6000 som bor her, er det mer enn vakker natur som har fått dem til å bosette seg her. Miljøet. Samholdet. Og ikke minst dugnadsånden for å skape en bedre hverdag for alle, er spesielt for denne øya. Har du giftet deg med en tromøygeit, er det ikke noe spørsmål hvor du skal bo. Sånn er det bare.

Men hvorfor er det så spesielt godt å bo på Tromøy? Vi har spurt lederne for Trauma – øyas 100 år gamle idrettslag, Østre Tromøy trim og idrettsklubb, Tromøy Frivilligsentral og leder av menigheten på Tromøy.

Trauma står for dugnad

Trauma har en dugnadsånd du skal jobbe hardt for å matche med. Er det den friske havluften fra alle kanter som får energien til å blomstre i alle mødrene og fedrene til håndball - og fotballspillerne? Eller henger det igjen fra gammelt av da øya var uten broforbindelse og øyfolket over de 28 kvadratkilometerne øya utgjør var avsondret fra resten av fastlandet?

Terje Arneberg, som leder Trauma, er opptatt av å videreføre idrettslagets gode ånd, ved å ta godt vare på alle tromøyfolk i alle aldre.

–Vi vil ha med flest mulig lengst mulig. Vi har inkluderende verdier. Det er det som gjør Tromøy til et godt samfunn. Et godt øysamfunn, sier Arneberg og tilføyer:

–Vi har fotballgruppe fra 6-60 år, og nesten tilsvarende med håndball. Vi har barneidrett fra 3-6 år. Orienteringsgruppe fra 8 år til senior. Og så startet vi en ny sykkelgruppe i fjor. Nytt i år er at vi skal arrangere et militært hinderløp på Hove september 2017. Her er runden 9,2 km og inneholder rundt 36 hindre. Så her kan en få brynet seg, lover Arneberg.

Tøffeste løpet

Han ser for seg at dette kan bli like stort som triathlon – bare litt mer gjørmete og røft. Tilsvarende løp blir nå arrangert i Oslo, Stockholm og København og kalles ”Toughest”. Her er det gjørmekrabbing og teamarbeid. Styrketest både mentalt og fysisk. Arneberg gleder seg til å gjennomføre arrangementet og holder nå på med å planlegge traseen på Hove.

Han tror ikke det kommer til å være mangel på frivillige hjelpere. Under HoveTri stiller 120 frivillige fra Trauma, og sikrer idrettslaget en god økonomisk sikkerhet så kunstgressbanen, gressbanen og idrettshallen kan driftes.

–Jeg tror folk stiller fordi de ser verdiene som skapes ved at mange er med og drar lasset. Du får så mye gratis. Og du kan ikke dra et idrettslag på kakelodd og brus alene, poengterer han.

Østre Tromøy trim og idrettsklubb

Men Trauma er ikke det eneste idrettslaget på Tromøy. På 70-tallet vokste det frem et eget lag øst på øya - Østre Tromøy trim og idrettsklubb med hovedsete ved siden av Sandnes skole.

Klubben har også anlagt en fin lysløype, aktivtetspark og kunstgressbane. Snart står et nytt klubbhus ferdigbygget.

–Tromøy har det meste. Det er et utrolig bra sted å bo. Og for barn og ungdom er det flott å vokse opp her. Idrettsklubben gjør utrolig mye for at barn og ungdom skal ha aktiviteter de trives med, sier klubbleder Geir Støylen.

Musikkliv

–Tensing var i min ungdom et kjempekor med nærmere 100. Det har vært litt nede, men er nå på vei opp igjen og er stadig i vekst. Jeg opplever at det å være en del av miljøet på Tromøy er at vi ønsker å gjøre hverandre gode. Vi tenker fellesskap og løfter hverandre frem. Jeg har vokst opp et stykke fra Tromøy, men å etablere seg her har vært utrolig lett, sier Astrid Saudland, som leder menighetsrådet på Tromøy.

Hun trekker frem nærheten til sjøen, og at du kan ta den sjarmerende fergeturen til byen, som spesielt bra med å bo på Tromøy. Og at det vokser frem nye ting her – som Studio Spornes like ved Tromøy kirke, med café, musikkundervisning, yoga og konserter med små og store størrelser – og verdens beste kanelboller som helst bør nytes etter en tur på rullesteinsstranda.

Frivillig iver

På Frivilligsentralen på Tromøy er det ingen grenser for hva du kan starte opp. Eller du kan være med i gruppene som er der fra før.

–Ingen dager er like og jeg treffer så utrolig mange hyggelige mennesker. Det er flott å være her på Tromøya, og å få lov til å jobbe med Tromøyfolk, det er helt fantastisk, sier daglig leder ved Tromøy Frivilligsentral, Ellen Dale.

Fra hun begynte her i september, har hun blitt imponert over iveren til folk. Frivilligsentralen er for mennesker som engasjerer seg i lokalsamfunnet. Som vil være med på å skape et bedre samfunn i nærområdet sitt.