Er du dansk skiinstruktør og lærer nordmenn å bruke skiene de ble født med på beina, kan du selge sand i Sahara. I alle fall klær i gågata. Det var kanskje ikke helt sånn han tenkte det Søren Farup-Hansen. Men, pågangsmot, entusiasme og tilstedeværelse har hjulpet den danske arendalitten fra skibakken, til klesbransjen.

Relasjonsbygger

Søren er oppriktig glad i mennesker. Du merker det fort. Han er like opptatt av  å høre hvordan du har det, som å fortelle om seg selv. Like opptatt av å høre din historie, som å fortelle sin. Denne egenskapen, å bruke ørene like mye som munnen, har nok vært en  viktig faktor på ferden fra sjåføryrket, via plateprater og kokk, så vel som selger og altså butikkeier. Vi ser at han underveis har tatt vare på de rundt seg. Slikt blir det nettverk av.

Slik ble det i tillegg, hva butikker angår. Det ble et nettverk av dem også. Men, for å komme i gang, måtte han bruke sin kløkt og lune danske sjarm mot bergenseren som drev butikk i Raaum-gården. Søren mente første etasje her ville være perfekt.

 –Bergenseren forstod snart at han kunne tjene mer penger ved å leie ut 1 etasjen til meg, og drive med sitt i etasjen over, ler Søren. Herfra ble det fort et nettverk av butikker. 9 butikker over hele sørlandet drev Søren få år senere. Før han startet egen butikk, hadde erfaringsgrunnlaget i klesbransjen blitt lagt gjennom10 år på veien som salgsagent. Dette gir innsikt og kunnskap om hva som fungerer og hva som ikke gjør det. Med 9 butikker, er det mulig å si at han hadde funnet ut mye om hva som funket!

Opp og ned

-Det er i motbakke det går oppover… Søren sukker tungt, midt i gestikulerende fortellerglede om så mye som 60 ansatte, gøy på jobb, og strengt tatt jobb hele tiden, sukker han

–Det stoppet ganske brått opp.

Han er betydelig mer ettertenksom nå. –Generell omsetningssvikt i bransjen kom hånd i hånd med det faktum at alle butikkene lå under samme driftsregnskap. Den vitale gutten blir stillfaren når ha forteller videre.

–Det ble en svært negativ spiral, og det forretningsmessige stupet var mye nærmere enn man kunne ane. Ikke så vanskelig å se for seg at 2014, året det smalt, ble et nærmest traumatisk år.

–Folk  både tapte pengene sine, og  mistet sitt arbeid. Det var tungt. Fryktelig tungt. Men som han utdyper med tanke på at mange sikkert kan både si og mene så mangt om opp og nedturer. Ikke minst hans egen.

–Jeg så en gang på TV den gamle skikongen Thomas Wassberg, da han var gått over mållinjen i sitt første Vasalopp. Vasaloppet er som kjent en del lengere og hardere, enn vanlige langrenn. Da Thomas fikk en mikrofon stukket opp i sitt snørrete og rimkledte skjegg og fikk spørsmålet ”Hurk käns det Thomas”? Kom det forløsende og megetsigende svaret: ”Gå själv!”

Opp igjen!

Søren har gått selv. Opp, ned og opp på nytt. Man lærer mye av slikt, men det skal noe til å reise seg  igjen. Vår danske arendalitt er en slik mann. Det intense blikket vek ikke da tøffe tak ble beskrevet, og er helt tilstede når veien opp igjen beskrives.

–Jeg var nede for telling, fortsetter han, og forteller videre: –Igjen ble nettverk et stikkord. Man stiller opp for hverandre. Dette har ført til at Oak og Oak Femme i høyeste grad er oppe og går.

Oak er Sørens hjertebarn. Det vil si, det er det selvsagt barna som er. Skjønt barn og barn. Den unge damen bak disken er Maria. Maria er datteren i huset, og arbeider som ekstrahjelp. Vi ser tydelig hvor serviceinnstilling og  kunnskap kommer fra. Eplet faller ikke så langt fra stammen.

Kristian kommer også innom i løpet av intervjuet. Han har tidligere vært både butikk og distriktssjef hos Søren.

–Sørens arbeidsmoral og engasjement er fantastisk, skyter de to inn. – Og han er en tydelig leder, fortsetter Kristian.

–Et konkurransemenneske også, kommer det med et stort smil om munnen.

–Vi er ganske like der, så da vi jobbet sammen gikk det vel nesten på helsa løs, i kampen om å gjøre det best! Søren flirer også av den joviale, men høyst reelle fight mellom dem.

–Har du en kremmer i blodet, blir det sånn. Vi er nok to av samme sort! Konkurranser og ikke minst lek, er lett å hekte på Søren. Det gutteaktige og lure blikket, gjør ingen ting for å skjule det lekne og tilstedeværende vesenet. Ikke så mange andre klesbutikker har innebygget diskotek.

–Av og til må man skru opp lyden og  lene seg på gamle DJ-kunster, flirer Søren, og snurrer plater på pre-streamet vis.

Avslappet og trendy

Slike grep er med på å gjøre Oak / Oak Femme-butikken litt annerledes. Ta deg gjerne en kaffe mens du shopper. Hva med en espresso til jeansen, eller latte til dressen, eller kanskje americano med T-shirt? Ta en kopp når Søren spinner plater og ikke minst når han eller andre  i staben kompetent gir råd i klesvalget. Nettverk dukker atter opp på tablået, det er kunnskapsrike og dyktige folk som er samlet og hjelper deg hos Oak. Her handler du både dame og herreklær. Du finner en herlig miks av dyrt og billig, klær til ulike anledninger og forskjellig livsstil, alt med kyndig veiledning. Humøret er alltid godt, men kunnskapsnivået er seriøst, og tanken er at man skal ha følelsen av å ha sin egen ”personal shoper” å lene seg på i Oak butikken. Som Søren utdyper:

-Har du en god opplevelse, forteller du gjerne videre om den.

Slikt blir det stamkunder av, tenker vi. Eller kundenettverk da…

Ski-elskende danske

Gammel kjærlighet for skikjøring, er ikke glemt! Den danske skiinstruktøren kjenner lengsel og dragning mot hvitt pudder under føttene, og i mangel på sørlands-snø, kaller alpene på Søren. I det vårt besøk nærmer seg slutten, er han blitt litt utålmodig. Noen bratte sveitsiske heng venter.

–Det er viktig å jobbe og levere, men sannelig minst like viktig å leve og oppleve, smiler han.

Vi har vridd litt på en gammel skikonges utsagn, og vrir gjerne litt på en gammel filmtittel i tillegg.”Tilstedeværelsens utømmelige lekenhet” får være stikkordet, når sveitsiske høydedrag skal forseres bratt, fort og nedover av vår danske venn. Her er imidlertid nedturen en reell opptur, og den booster energien for dagene når man kommer hjem.

–Påfyll av adrenalin er aldri feil, kommer det, med skøyeraktig glimt i blikket.

Et blikk som understreker hva vi allerede har sagt. Søren er til stede. Helt til stede!