Timing is everything, sier Mattias Andersson over lunsjsalaten på en uterestaurant langs Pollens solside. En svært rutinert fotballspiller, en ung og lovende trener. Den svenske energibunten har allerede gjort seg bemerket for sportslige prestasjoner i trenerjobben. Han ankommer Arendal Fotball fra Fløy, som topper sin avdeling i tredje divisjon: 9 seire på 10 kamper, med over tre mål skåret pr. kamp. Laget fra Flekkerøy slo FK Start ut av NM (cupen), i en kamp de ledet 4-1 etter 73 minutter. Et gyllent øyeblikk, innrømmer Andersson. Men fotballresultater blir fort historie. Nå er det situasjonen i Arendal som omtales. Mattias har fått et godt inntrykk av spillere og fasiliteter i sin nye klubb, som han beskriver som en profesjonell liten storklubb.

Arendal Fotballs nye trener kommer opprinnelig fra Myresjö, et tettsted midt i Småland. Ikke så langt fra Emil på Katthult, beskriver Mattias med glimt i øyet. Hans egen spillerkarriere som målhungrig venstre kant / ving gikk fra moderklubben i Jönköping len til Mjällby AIF, Raufoss IL, BK Häcken, Västra Frölunda IF (lån), Strømsgodset, Fredrikstad FK og ble avsluttet i Odd Grenland. En romantisk detalj: Han møtte sin kone Maria på festival i Mjällby, kvelden før han kom inn på laget. Mattias setter familielivet høyt, og har to unge sønner sammen med Maria.

Høye topper, dype daler

Som fotballspiller har Mattias’ karriere rommet både oppturer og nedturer. Sesongen 2006 i Strømsgodset var et eventyr, spesielt samarbeidet med Øyvind Leonardsen på banen: Mattias ble toppskårer i Adeccoligaen, mottok Kniksenprisen som beste spiller, og ble stemt til vinner av NISO-aprisen som beste spiller av andre spillere i serien.

I kamp mot Brommapojkarna fikk Mattias et illebefinnende, og var døden nær. Årsaken var en hjertefeil. Han lå tre uker på sykehuset Salgrenska, ble operert tre ganger, til sist kurert av en kroatisk hjertepesialist. Karrieren kunne vært over på et tidlig tidspunkt.

Mattias har slitt korsbåndet i begge knær. En gang i en kamp for Strømsgodset mot Rosenborg i 2007. Han hadde fått tilbud om proffkontrakt med Celtic, men interessen forsvant på grunn av skaden. Det var siste gang jeg syntes synd på meg selv, sier Mattias. Han skiftet fokus til: «Hvor skal jeg», og laget en dagbok for opptrening: «Min vei tilbake etter korsbåndskaden» i 2008. En treningsdagbok ble viktig for å unngå overbelastning, og registrere fremgang. Delmål ble satt opp: å kunne gå, å gå tur til nabo Peter Kovacs med hunden, å spille fotball igjen, og signere for ny klubb. Mattias nådde sine mål, og treningsdagboken er fortsatt i bruk som eksempel på vellykket rehabilitering etter korsbåndskade blant fotballspillere.

Slik utviklet Mattias sitt motto: «Påvirk alt du kan påvirke, ikke bli påvirket av ting du ikke kan gjøre noe med.» Han liker å jobbe med mennesker i et fotballmiljø, og bestemte seg for å bli trener. Etter avsluttet fotballkarriere fikk han tilbud om å bli spillerutvikler i FK Start 2014, som igjen ledet til trenerjobben i Fløy. Mattias gjorde tredjedivisjonsklubben til «Sørlandets vanskeligste lag å møte på hjemmebane.» Nå vil han gjennomføre sine spilleprinsipper i OBOS ligaen, et nivå han kjenner godt. Vi ønsker den sympatiske og viljesterke fotballtreneren lykke til, med en sterk overbevisning om at Mattias Andersson vil lykkes i Arendal Fotball.