Dette er bare så fantastisk, ja nå har Torvet blitt vitalisert, smiler Merete Haslund i Kirkens Bymisjon. Virksomhetslederen har de siste to årene jobbet knallhardt og uhyre målrettet med dette prosjektet. Nå er hun i mål.

22. juni åpnet butikken BARE BRA, med café og sykkelutleie.

Dette hadde hun aldri klart å få til om det ikke hadde vært for sin dyktige prosjektleder, Bente Bergseth og NAV direktør, Geir Svendsen. For ikke å snakke om de 14 ungdommene som er involvert i denne driften. Dette er en helt spesiell historie.

Dyrk

I fjor fikk en gjeng ungdommer i alderen 19 til 30 år en helt unik mulighet.

Via midler fra Avdir fikk Kirkens Bymisjon mulighet til å leie åtte mål jord på Bjellandstrand gård, samt en gartner, og startet opp prosjektet, Dyrk. 

Gjennom hele året har det vært full aktivitet og prosjektdeltakerne har fått opplæring i alt fra såing, luking, vanning og klipping. At det nå åpnes en butikk på Torvet, som bugner over av friske, hjemmedyrkede grønnsaker, chutney, syltetøy, og hjemmelaget juice, er en sann glede. Dette skal alle de involverte være utrolig stolte av.

Det er jo dessverre sånn at enkelte av oss møter noen dører her i livet. Står man uten jobb eller utdanning er ikke døren en gang på gløtt. Om du er virkelig uheldig.  Denne arenaen har skapt et viktig fundament i manges liv.

Bratt læringskurve

– Det å gå arbeidsledig er særdeles krevende. Man blir fort passiv og kan lett føle at man havner utenfor i samfunnet, sier Geir Svendsen.

– Ungdommene som er med i dette prosjektet får en fantastisk  arbeidserfaring, en faglig kompetanseheving og en  god attest, presiserer Bente Bergseth.

Det er velfortjent! Gjennom året har deltakerne ikke bare vært med på å dyrke frem de frodige grønnsakene som nå er å få kjøpt i butikken. De har i tillegg jobbet mye med regnskap og økonomi, kalkulert og utarbeidet kalkyler. De har gått mange kurs og blant annet lært å produsere sin egen juice.  De har vært med på en stor prosess med Mattilsynet, hvor kravet til hygiene har vært en viktig faktor.

Men, ikke minst har det vært med på å lage sitt helt egne varemerke. Det har gitt det navnet BRA!

Et mer dekkende navn er det sannsynligvis ikke mulig å oppdrive.

Suksess

Av de tolv ungdommene som var med på oppstarten av prosjektet i fjor har ni av dem kommet seg videre på skole eller ut i jobb. Og det levner ingen tvil om at denne satsingen er et viktig springbrett.

Nav-lederen skryter av Kirkens Bymisjon i Arendal.

– Dere jobber profesjonelt og leverer virkelig gode resultater. Ja dette er virkelig et bevis på god samhandling, roser Svendsen.

Merete Haslund skryter tilbake, av samarbeidet, av velviljen og presiserer at det er uhyre flott at Nav-lederen i Arendal evner å tenke ut av boksen og engasjere seg i dette prosjektet. 

– Dette er ingen selvfølge, sier hun ettertenksomt.