Vill jubel, plystring og trampeklapp høres lang vei. Det veksles mellom latter, buing og hurrarop. På Sam Eydes plass kjemper 5 politibetjenter for å få kontroll. Ikke på noe kriminelt, men mot 5 unge, iherdige og målbevisste ungdommer på det andre laget og det er der de store slagene kjempes.

– Dette er det tredje året motbakkefestivalen arrangeres, og det blir bare større og større! utbryter Irene Dahlen Olsen, ansvarlig for det de nå kaller Tour de Motbakke.

– Tre hele dager til ende er det aktiviteter for alle som har opplevd motbakker. Og det gjelder jo oss alle, ikke sant?

Og det er gjerne derfor festivalen har blitt så populær. Fordi alle kan kjenne seg igjen i det å møte motbør.

– Vi ønsker at alle skal vite at de ikke er alene. At det å ikke ha det så bra, ikke er noe å skjemmes over. Vi er egentlig ganske like, alle sammen. Og så har vi godt av å se hvordan andre har det.

– Når NAV møter narkomane i en fotballkamp eller som heiagjeng på tribunen skaper dette bedre kommunikasjon. Man møtes på en nøytral grunn, og kan bygge relasjoner videre utifra en felles aktivitet. Og så er det jo så mye mer enn bare fotball. Vi arrangerer sykkelrebus i by'n, vi drar ut til Torungen, har fiskekonkurranse, konserter og serverer masse god mat.

Livsglede

Mens vi sitter og prater kommer det en smilende og tydelig fornøyd kar og setter seg ned hos oss. Han er svett og sliten, men han sprudler og ser så lykkelig ut!

– Dette er så utrolig moro! Og så vant vi! 6-0!! Man kan ikke annet enn å bli i godt humør av en sånn entusiasme. Stian Fredriksen er 26 år og kommer fra Arendal, har engasjert seg i Arendal Gatefotball og trener nå fast en gang i uken.

– Jeg har en fortid som kriminell og slet en del psykisk, og trodde vel egentlig ikke at jeg skulle greie å komme meg ut av det.  Jeg begynte med gatefotball på grunn av det sosiale og nettverket, men nå har det blitt så enormt mye mer. Det har blitt familien min.

– Jeg har mange kompiser som har kommet seg ut av trøbbel, og som har gått fra rus og alkohol til fast jobb, leilighet og egen familie.

– Alle har godt av et slikt arrangement, og jeg tror det er viktig at vi ikke fokuserer på hvor forskjellige vi er, men at vi heller ser på hva vi har felles. Kunnskap er også med på å ufarliggjøre det vi ikke skjønner eller vet. Da er det jo perfekt at man kan møtes på en slik måte, sier Stian før han gledesstrålende unnskylder seg og løper videre – det er tross alt fotballkamp på gang.