Finnes det noen andre øyer enn Hisøya, spør folk som er oppvokst her på den vidstrakte og innholds­rike øya. Hisøy er både omgitt av saltvann og ferskvann, og kan lett se ut som fastland på grunn av det smale partiet som skiller den fra fastlandet. Men Hisøy er og blir en øy. Selv om du er på Nidelv Brygge langs Nidelva eller ytterst på Havsøy Brygge med Skagerrak rett ut. Tydeligst merker du at du er på en øy når du kommer sjøveien med Kolbjørn-fergen.

Kolbjørns venner
–Hei, hei, her er litt mat, og så er det kake i denne posen. Her har du en gaffel også, sier en dame som kaller seg Hisøyas fargeklatt, mens hun rekker over et par poser med lunsj til fergemannen på Kolbjørn-fergen som akkurat har lagt Kolbjørn-fergen til kai ved Tyholmen.
Selv om hun er utflyttet Hisøydame, med ny adresse på Tromøy, har hun postkassen sin i Kolbjørnsvik. På den måten får hun sin daglige fergetur over byfjorden.
- Jeg er Kolbjørns beste kunde, sier hun og ler. Hun tar gjerne en dobbel tur/retur med fergen mens hun koser seg med en medbrakt pose med reker, og en god prat med både medpassasjerer og fergemannen. Hisøyfolk elsker fergen sin. Den er en institusjon i bybildet. Da Tromøyfergen kjørte konkurrerende ruter med Kolbjørn, skal hisøyfolk ha blitt kalt Kolbjørnsvikere om de tok ”feil” ferge til byen. Det er den som knytter dem til Arendal sentrum med få minutter over byfjorden.

Pittoresk
Fergen legger til i Kolbjørnsvik. Vika, som Kolbjørnsvik kalles, er et pittoresk skue. Enten den ligger badet i sol, eller snø. Her kjenner alle hverandre, og husene ligger tett i tett som bebyggelsen på Tyholmen på den andre siden av byfjorden. Den gamle, smale Noroddveien snor seg langs sjøen vestover mot Guldsmedenga og dufter av hegg og syrin. Veien passer best for små Fiater, gående og syklister, men kjentfolk klarer å manøvrere SUVen gjennom gata uten problem.

Kolbjørnsvik har vært et yndet sted å bosette seg allerede før Arendal sentrum fikk bystatus. Det er lett å skjønne at storheter som Edvard Munch og Hans Jæger fant seg til rette på denne øya. I 1711 ble Kolbjørnsvik senter for sorenskriverembetet, som holdt til i huset som nå huser Hisøy Legesenter. Fra Arendals storhetstid, skal det ha vært flere større personligheter som slo seg ned her i Vika. Fortsatt er det lille samfunnet på øya et populært sted å bosette seg. Alle nyinnflyttere blir tatt godt i mot om de stikker innom nabolagspuben Moringen.

Denne reportasjen er laget med støtte fra Arendal og omegns sparekasse