Ingenting slår det italienske kjøkkenet! Arendalittene og turistene leter stadig etter ledige bord hos nykommeren Mønsj i Arendal. Hver dag hele året – unntatt julaften og 1. juledag - inviterer Ernesto, sønnen Emil og gjengen hos Mønsj til frodige matopplevelser og leskende fristelser.
De som har spist ute i Arendal før, gjenkjenner raskt den rutinerte, sosiale og erfarne restauratøren Ernesto Poiesz. Nederlenderen som for 27 år siden fulgte etter sin store kjærlighet tilbake til hennes hjemby, selveste Arendal.

SELVERKLÆRT ARENDALITT
Ernesto er allerede selverklært helt ekte Arendalitt. Han startet sin arbeidskarriere som servitør 16 år gammel og ler lett når han oppsummerer: ”Det er 40 års erfaring fra restaurantbransjen det – og jeg er enda så ung”, humrer Ernesto og gestikulerer på ekte italiensk vis.

DRØMMEN SOM BLE TIL VIRKELIGHET
Arendalsseilasen startet hos Madam Reiersen, deretter som restaurantsjef på Scandic før hans lidenskap for mat og byen Arendal resulterte i Burger King, Peppes Pizza og nå hans eget konsept: Mønsj. ”Dette har jeg alltid drømt om”, sier Ernesto. ”Bruke alle mine erfaringer og lage et konsept som kan spisses, forfines og formes akkurat slik vi og gjestene ønsker det. Kort vei til alle avgjørelser”.

DET DAGLIGE BRØD
Selv om Ernesto har båret på drømmen om Mønsj i mange år, er han overhodet ikke sjefen. Sønnen Emil, utdannet dataingeniør og over normalen god med tall ifølge Ernesto, er daglig leder og har overblikket og styringen på alle systemer og strukturen i driften. ”Pappa elsker gjestene mer enn for eksempel å programmere et smart kassasystem. Så det å la pappa gjøre det han er best på; nemlig fantastisk kundeservice og utvikle konseptet sammen med kjøkkensjefen og kjøkkenet – det er til det beste for oss alle”, utdyper en stolt sønn, Emil, og legger til fornøyd: ”Og når lillesøster Ida er hjemme fra studiene, så er vi så heldige at også hun jobber sammen med oss – hele familien er involverte og vi stortrives sammen”.

LYKKEN LÅ PÅ Finn.no
Ingen italiensk restaurant med respekt for seg selv våger å tenke tanken på å servere smaken av Italia helt på egen hånd. Ernesto og Emil måtte finne dyktige italienske kokker som kunne tenke seg å jobbe og bo i Nordens Venedig. Veien til finn.no var en vinterkveld kort. Der lå Andrea Cazzaniga og ventet på Mønsj. I perfekt stand og med akkurat de kvaliteter de ønsket seg. Kjøkkensjefen hadde med seg hjemmebakte kaker på jobbintervjuet. Slik havner man raskt i Arendal.
Andrea har fått med seg kameraten som nestkommanderende på kjøkkenet; italienske sous chef Celso Castellani. De ansatte føler seg allerede som en stor familie. De har det gøy på jobb. Himmelen over dem er blå.

IMPORTERER ITALIENSKE RÅVARER
Kjøkkensjef Andrea står dypt konsentrert og legger opp rett etter rett, og det dufter utrolig godt utover i restauranten. I de varme, moderne og behagelige lokalene, kan gjestene observere hvordan det hele tiden jobbes raskt og ryddig på kjøkkenet.
For å få tak i de beste råvarene, blant annet de ypperste hermetiske tomater, spesielle kjøttstykker og oster, importerer Mønsj dette selv. Kvaliteten fra Italia er uslåelig. ”De første kjøkkenvaktene starter tidlig”, forteller Andrea. På ekte italiensk vis skal råvarene på nytt godkjennes før det skal settes deiger, hakkes, kuttes og gjøres svært mange forberedelser. Det er 6 personer ansatt på kjøkkenet.

TA MEG OPP
Husets kjøkken tryller frem rotekte Tiramisu (som betyr ”Ta meg opp”), panna cotta, all verdens av pastaretter og pizzaer. Til og med hamburger har sneket seg inn i det gode selskap. Og akkurat slik italienere elsker sin kaffe: her snakker vi om at Mønsj har Rolls Royce-utgaven av en kaffemaskin. Slik må det tydeligvis bare være. Er man litt i Italia – i Arendal – så er man det.
Ernesto, Andrea og Emil snakker nesten i munnen på hverandre når de forteller hvor veien går videre. Ernesto drømmer om å utvide til franschising av konseptet, Andrea ønsker å sette risotto på menyen og lage all pasta selv. Emil nikker begeistret og røper hva høsten også kommer til å tilby gjestene: ”Take away”.
Servitørene går smilende, stille og effektivt forbi oss der vi har drømt høyt om Mønsj sine fremtidsplaner. Det gestikuleres profesjonelt – nå gjestene venter på smaken av Italia.